Pirinç

Pirinç Hakkında Bilgiler...

Pirinç, özellikle Asya’da dünya çapında pirinç üretiminin büyük bir kısmı gerçekleşir ve dolayısıyla Asya’da en popüler tarım ürünlerinden biridir. Pirinç 110’dan fazla ülkede yetiştirilir. Dünya çapında pirinç üreten ilk 5 ülke Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Vietnam’dır. Ayrıca, pirinç ihracatında önde gelen ülkeler Hindistan, Tayland, ABD, Pakistan ve Vietnam’dır. Bunun yanı sıra, Akdeniz ülkelerinde (İtalya, Fas, Yunanistan), Latin Amerika’da (Uruguay, Paraguay, Brezilya, Arjantin) ve hatta Orta Avrupa’da (Belçika, Hollanda) başarıyla pirinç yetiştirilmektedirler. Pirincin, şeker ve mısırdan sonra üçüncü en önemli tarım ürünü olduğuna inanılmaktadır.

Pirinç bitkisi hakkında bilgi

Pirinç veya çeltik (Oryza sativa) bitkisi, Poaceae (Gramineae) familyasına ait tek yıllık, tek çenekli bir bitkidir. Tüketim amacıyla Oryza pirinç çeşitleri yetiştirilir ve bitkilerin tohumları toplanır. Çoğunlukla, pirinç tek yıllık bir bitkidir. Ancak, nadiren, çeltik bitkisi çok yıllık bitki olarak yetişir ve 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir. Tek yıllık çeltik bitkisinin yetişme dönemi (fideden hasada kadar) 95 gün (erkenci çeşitler) ile yaklaşık 250 gün (geççi çeşitler) aralığında değişmektedir. Orta erkenci çeşitler ise ekim işleminden 120-150 gün sonra toplanabilir.

Çeltik bitkisi kök, gövde, yapraklar ve salkımlardan oluşur. Bitkinin kök sistemi uzunluğu 25-30 cm ila 100 cm arasındadır. Pirinç tohumu genellikle tahıl olarak adlandırılır. Salkımları olgunlaştığında, her bir çeltik bitkisi normalde 50-60 veya 120 adetten fazla tahıl içerir. Tahıl üç ana bölümden oluşur; kabuk, kepek ve embriyo içeren endosperm.

tr_TRTürkçe